Met zonnepanelen wek je duurzame energie op en draag je bij aan een groenere toekomst. Echter, wanneer je teveel energie opwekt, zal je deze energie terug gaan leveren aan het net. En dat kost geld. Dit worden terugleverkosten genoemd. De ene energiemaatschappij rekent hier meer voor dan de andere, maar feit blijft dat je terugleverkosten moet betalen.
Terugleverkosten zal je altijd voor een (klein) deel moeten betalen. Een waterdichte formule is er namelijk (nog) niet. Maar om de terugleverkosten zoveel mogelijk te beperken, kun je je zonnepanelen begrenzen. Welke methoden hiervoor beschikbaar zijn en hoe je dit het beste kunt doen, lekker we uit in dit blog.
Er zijn verschillende manieren om de teruglevering van energie door zonnepanelen te begrenzen. Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte methoden:
Veel moderne omvormers bieden de mogelijkheid om de maximale teruglevering van energie in te stellen. Dit kan vaak via de gebruikersinterface van de omvormer of via een gekoppelde app. Door de exportlimiet in te stellen, kan de gebruiker bepalen hoeveel energie maximaal aan het net wordt teruggeleverd. Door deze functie in te schakelen en het gewenste percentage van de maximale capaciteit op te geven, kan de teruglevering worden beperkt of zelfs volledig worden gestopt.
Een voorbeeld hiervan is een slimme laadpaal voor elektrische auto's. Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je nodig hebt, kan een slimme laadpaal automatisch je auto opladen met overtollige zonne-energie in plaats van deze terug te leveren aan het net.
Een ander voorbeeld is een slimme energiecontroller die verbonden is met je omvormer en apparaten zoals een warmtepomp of elektrische boiler. Wanneer de netbeheerder merkt dat er te veel stroom wordt teruggeleverd, geeft het apparaat een signaal om bijvoorbeeld je boiler op te warmen met zonne-energie in plaats van deze terug te sturen naar het net. Hierdoor wordt de opgewekte energie nuttig gebruikt binnen je eigen huishouden, en blijft het elektriciteitsnet in balans.
Dynamische vermogensbegrenzing houdt in dat de omvormer continu het energieverbruik en de energieproductie in huis monitort. Wanneer je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, wordt de teruglevering automatisch aangepast om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.
Een praktisch voorbeeld hiervan is een thuisbatterij. Wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt, kan een thuisbatterij de overtollige energie opslaan voor later gebruik in plaats van deze terug te leveren aan het net.
Het toepassen van een begrenzing op de teruglevering van zonnepanelen biedt diverse voordelen:
Als u overweegt om de teruglevering van uw zonnepanelen te begrenzen, zijn hier enkele praktische tips:
In plaats van het begrenzen van uw zonnepanelen kunt u ook kiezen voor oplossingen die overtollige energie opslaan, bijvoorbeeld een thuisbatterij. Met een thuisbatterij wordt de overtollige zonne-energie opgeslagen voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s avonds of op momenten dat de zon niet schijnt. Zo voorkomt u teruglevering aan het net en verhoogt u uw zelfconsumptie.